(63 % chardonnay, 27 % pinot noir, 10 % pinot meunier)
25 mars 2023 (Café Live i Malmö)
Le Clos 667 är en liten vingård i Épernay som planterades så sent som 2006, på baksidan av familjen Boivins hus i den nordvästra delen av Épernay. Här växer de tre druvsorterna chardonnay, pinot noir och meunier tillsammans.
Familjefirman Patrick Boivin drivs av Patrick och Marie-Madeleine och deras döttrar Céline och Baptistine. Man tillämpar ett hållbart arbetssätt i sina sex hektar odlingar, som utöver Épernay bland annat finns i närliggande Pierry, Cumières och Vinay. Den årliga produktionen uppgår till 50000 flaskor och sortimentet består för närvarande av åtta olika champagner.
Det här är, så vitt jag förstår det, den första årgången som gjordes av denna champagne. Vår flaska blev möjligen degorgerad i januari 2021 – det inristade ”28/01/21” längst ner på buteljen indikerar åtminstone det. Dosagen uppgår enligt uppgift till 5 g/l.
Det här är en mycket bra champagne som känns färdig att dricka idag.
Doft: Parfymerad och generös. Inslag av honung, gula blommor, lite sötpotatis och tropisk frukt följs efter hand av petroleum och lacknafta.
Smak: Generös, frisk, fruktig och mycket torr smak av citrus, tropisk frukt och honung. Ren och naturlig, men inte särskilt komplex.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2023-2029
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar