Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 16 november 2023

2013 Doyard Clos de l’Abbaye

(100 % chardonnay)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Den tredje flighten i closprovningen avslutas med Clos de l’Abbaye från Doyard.

 

Clos de l’Abbaye är en vingård i Vertus, belägen precis bakom Doyards egendom. Det handlar om ett halvt hektar med chardonnay som planterades 1956. Champagnen är jäst på fat och framställd utan den malolaktiska jäsningen. Dosagen uppgår till 2 g/l. Flaskan blev möjligen degorgerad i mars 2019.

 

Det här är en mycket, mycket bra champagne. Tveklöst bäst i den här flighten! Smaken är bättre än doften.

 

Doft: Fruktig och kryddig, men relativt diskret. Inslag av citrus.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak av mango och torr citron. Bra struktur, bra balans och bra längd.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar