Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 21 november 2023

2013 Gremillet Clos Rocher

(100 % pinot noir)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Clos Rocher är en inhägnad vingård på 1,4 hektar i Les Riceys, som producenten Gremillet från grannbyn Balnot-sur-Laignes köpte 2013 och därefter döpte om till just Clos Rocher. Man väntade inte på bättre tider, utan Jean-Michel Gremillet satte direkt igång med att framställa en champagne på dessa druvor (100 % pinot noir) och det här är således den första årgången. Dosagen uppgår enligt uppgift till 7 g/l.

 

Gremillet grundades 1979 av Jean-Michel Gremillet och idag är även barnen Anne och Jean-Christophe samt deras respektive makar aktiva i det familjeägda champagnehuset. De äger 48 hektar egna odlingar, till största delen belägna i Côte des Bar, och köper dessutom in druvor från ett 80-tal odlare, bland annat chardonnay från Montgueux och Cramant. Man producerar 500 000 flaskor per år och sortimentet består av tio champagner, en rosé des Riceys, en röd coteaux champenois och en ratafia.

 

Det här är en ung och mycket välgjord champagne. Visserligen lite ”tråkig” idag, men den kan utvecklas fint med några års lagring.

 

Doft: Gröna äpplen, citron, brioche och ett litet hallon.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig och torr smak som domineras av gröna äpplen. Hög syra och bra struktur, men något generisk.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar