(100 % pinot meunier)
25 mars 2023 (Café Live i Malmö)
Champagnen Le Clos framställdes på druvorna som odlas i den delvis muromgärdade trädgården bakom Jacquessons kontor i Dizy, från rankor av meunier som planterades 1973. Champagnen gjordes endast i några få årgångar – de jag känner till är 2000, 2002 och 2004 – och marknadsfördes egentligen aldrig. Som jag förstår det såldes den endast till ett antal utvalda restauranger och andra kunder. När jag besökte Jacquesson i juli 2022 visade Jean-Hervé Chiquet glatt upp själva vingården, men viftade snabbt bort mina frågor om den här champagnen. Man var helt uppenbart inte särskilt nöjda med resultatet. Det finns för övrigt ingen baksidesetikett med vital information om degorgeringsdatum, dosage och annat, som Jacquesson brukar ha på sina flaskor.
Jag kände direkt igen den här i dagens halvblinda provning. Det är en mycket bra champagne, men det här är en relativt svag flaska som inte presterar lika bra som när jag provade den för ett år sedan – för övrigt i samma lokal som idag.
Doft: Parfymerad och oxiderad doft med något laktiska toner. Inslag av apelsinskal, körsbär, yoghurt, brioche och bokna äpplen.
Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr smak av gröna äpplen, citron och gräddkola.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2019-2024
Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar