Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 19 november 2023

2004 Jacquesson Dizy – Le Clos

(100 % pinot meunier)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Champagnen Le Clos framställdes på druvorna som odlas i den delvis muromgärdade trädgården bakom Jacquessons kontor i Dizy, från rankor av meunier som planterades 1973. Champagnen gjordes endast i några få årgångar – de jag känner till är 2000, 2002 och 2004 – och marknadsfördes egentligen aldrig. Som jag förstår det såldes den endast till ett antal utvalda restauranger och andra kunder. När jag besökte Jacquesson i juli 2022 visade Jean-Hervé Chiquet glatt upp själva vingården, men viftade snabbt bort mina frågor om den här champagnen. Man var helt uppenbart inte särskilt nöjda med resultatet. Det finns för övrigt ingen baksidesetikett med vital information om degorgeringsdatum, dosage och annat, som Jacquesson brukar ha på sina flaskor.

 

Jag kände direkt igen den här i dagens halvblinda provning. Det är en mycket bra champagne, men det här är en relativt svag flaska som inte presterar lika bra som när jag provade den för ett år sedan – för övrigt i samma lokal som idag.

 

Doft: Parfymerad och oxiderad doft med något laktiska toner. Inslag av apelsinskal, körsbär, yoghurt, brioche och bokna äpplen.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr smak av gröna äpplen, citron och gräddkola.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2019-2024

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):

2022-03-26: 88

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar