Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 25 november 2023

2014 Marc Hebrart Clos Le Léon

(100 % chardonnay)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Den sjätte flighten i den ambitiösa closprovningen inleds med premiärårgången av Clos Le Léon från Marc Hebrart.

 

Clos Le Léon är en 0,8106 hektar stor del av vingården Le Léon, belägen vid gränsen mellan Dizy och Aÿ. Hela Le Léon sträcker sig över bygränsen och Clos Le Léon är belägen på Dizysidan. Av chardonnaydruvorna som odlas här har Jean-Paul Hebrart skapat en ny flaggskeppschampagne, som är jäst och lagrad (7 månader) på fat och framställd utan den malolaktiska jäsningen. Det finns inget degorgeringsdatum utskrivet på flaskan, men enligt texten på baksidan ska champagnen fått sex års lagring på jästfällningen. Stämmer det blev flaskan degorgerad under våren 2021. Dosagen uppgår enligt uppgift till 3,5 g/l.

 

Det här är en fantastisk champagne som känns oväntat utvecklad!

 

Doft: Generös doft med inslag av Coca-Cola, gummi, persika och mandlar.

 

Smak: Generös och relativt utvecklad smak med härlig koncentration och fin sälta. Toner av Coca-Cola samsas med stenfrukt, kanderad citrus och krita. Lång och harmonisk eftersmak.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2027-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar