Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 2 februari 2021

1995 Billecart-Salmon Le Clos Saint-Hilaire

(100 % pinot noir)

 

28 augusti 2020 (hemma)

 


 

Det här är den första årgången som gjordes av Billecart-Salmons eftertraktade vingårdschampagne. Bakgrunden till den här champagnen är en bit land belägen precis vid Billecarts egendom i Mareuil-sur-Aÿ, ursprungligen en parkliknande del av familjens trädgård, där man 1964 planterade pinot noir. Mellan 1988 och 1994 användes dessa druvor för att göra rött vin till årgångsrosén Cuvée Elisabeth Salmon, men 1995 bestämde man sig till slut för att producera en särskild champagne på frukten från den en hektar stora vingården. Man döpte skapelsen (och därmed också vingården) efter skyddshelgonet Saint-Hilaire, som även gett namn åt hembyns kyrka, Église Saint-Hilaire. I denna odling tillämpar man ett ekologiskt arbetssätt, man har ersatt traktorn med häst och man låter ett gäng får kalasa på gräset som växer mellan rankorna – och bidra med gödsel till marken. Låga skördeuttag ger koncentrerade druvor, men också små kvantiteter av champagnen – produktionen uppgår till endast 1000-7500 flaskor per årgång. Le Clos Saint-Hilaire är fatjäst, får lång lagring på jästfällningen (10-15 år) och mycket låg eller ingen dosage. Efter denna, den ursprungliga årgången, har man även hunnit släppa 1996, 1998, 1999, 2002 och 2003.

 

Det här är en fantastisk champagne och betydligt mer utvecklad än 96:an, som jag drack i december 2019. Doften är underbart mångfacetterad!

 

Doft: Mogen, komplex, något kryddig och något oxiderad. Tydliga sherrytoner till en början. Inslag av bokna äpplen, hasselnötter, nougat, grädde, smör, honung, röda bär, grillad citron och vitpeppar.

 

Smak: Utvecklad, frisk, torr, något fruktig, något kryddig och något eldig. Mogna äpplen, snarare röda än gula, samsas med citrus och nötter. Fin balans mellan frukt och en kittlande syra. Mycket lång eftersmak med toner av äppelskal.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: 2015-2022

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar