Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 2 november 2023

2013 Clos Cazals

(100 % chardonnay)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Denna magnumflaska av Clos Cazals serveras som aperitif inför en spännande provning med clos-tema, det vill säga provningen består uteslutande av champagner gjorda på druvor från en inhägnad vingård.

 

Clos Cazals är en 3,7 hektar stor muromgärdad vingård i Oger, som Delphine Cazals farfar Olivier köpte på 50-talet. Champagnen Clos Cazals görs på de äldsta druvorna från vingården, som Olivier Cazals planterade efter att marken köpts. Den är delvis fatjäst och görs alltid med mycket låg dosage. Utöver denna champagne gör man även årgångschampagnen La Chapelle du Clos på druvor från vingården.

 

Det här är en ung och mycket lovande champagne! Kan bli storslagen, men behöver minst 6-7 år för att nå dit.

 

Doft: Generös och komplex. Inslag av citron, vita blommor, honung, vanilj och gröna äpplen följs av massor av persika.

 

Smak: Ung, syrlig, lätt och elegant smak av gröna äpplen och citron. Hög syra, men bristande energi.

 

Betyg idag: 86(++)

 

Sannolikt bäst: 2029-2036

 

Jag har tidigare provat årgång 2002 av Clos Cazals.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar