Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 14 november 2023

2009 Michel Fagot Le Clos de Marzilly

(100 % pinot meunier)

 

25 mars 2023 (Café Live i Malmö)

 


 

Den intressanta closprovningen fortsätter med den tredje flighten.

 

Le Clos de Marzilly är en vingård strax söder om Hermonville i Massif de Saint-Thierry (Montagne de Reims) där Michel Fagot har ett innehav av meunier. Champagnen har enligt producentens hemsida lagrats ett år i ståltank och därefter tio år på flaska. Om dessa uppgifter stämmer för vår flaska, innebär det att den blev degorgerad under 2020. Dosagen uppgår till 7,9 g/l.

 

Michel Fagot är en odlare från Rilly-la-Montagne. Sedan 2012 är det Michels son Olivier som ansvarar för verksamheten och han har infört ett biodynamiskt arbetssätt. Man har tillgång till femton hektar odlingar i fyra byar och sortimentet består av sju champagner.

 

Det här är ett vin som inte riktigt övertygar. Hade jag inte vetat att det var champagne i glaset hade jag trott att vi befann oss i en helt annan region. Kan möjligen bli bättre med lagring, men jag är tveksam.

 

Doft: Generös och fruktig doft med inslag av röda äpplen, tallbarr och retsina.

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr. Endimensionell och relativt enkel. Som läsk utan socker. Ofärdig?

 

Betyg idag: 75

 

Sannolikt bäst: ?

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar