Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 5 januari 2023

VM: Ruinart Brut

(45 % pinot noir, 40 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

15 juni 2022 (hemma)

 


 

Ruinart Brut, även benämnd R de Ruinart, är en blandning av vin från 40-50 byar i Côte des Blancs och Montagne de Reims. Andelen reservvin uppgår till 20-30 % och champagnen får 2-3 års lagring på jästfällningen.

 

I likhet med de övriga standardchampagnerna i LVMH-familjen framgår varken basårgång, degorgeringsdatum eller någon annan intressant information på flaskan. Men om vi utgår från att denna flaska, som jag köpte i maj 2022, blev degorgerad under 2021 är basårgången här 2017 eller 2018. Dosagen uppgår till 7 g/l, enligt Ruinarts hemsida. Gör man en sökning på nätet och tittar på träffar från de senaste 2-3 åren anges dosagen i många fall till 9 g/l, så även Ruinart följer den allmänna trenden med allt lägre sockertillsats.

 

Det här är en champagne som är pigg och generös!

 

Doft: Fruktig, brödig och komplex. Inslag av citron, gröna äpplen, jäst, lite bageri samt clementin. Vid högre temperatur dyker det upp massor av päron.

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr. Brustablett med citronsmak, gröna äpplen, lite clementin samt mogna päron med tydlig skalbeska. Bra intensitet, hög syra och fin längd.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2025-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar