Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 11 januari 2023

VM: Lanson Le Black Label (2016-bas)

(50 % pinot noir, 35 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

19 juni 2022 (hemma)

 


 

Lansons instegschampagne, numera med det franskengelska namnet Le Black Label (tidigare endast Black Label), har imponerat på mig med sin lagringsduglighet. Det är helt klart en relativt ambitiös standardcuvée med hög andel reservviner och ganska lång lagring på jästfällningen (minst fyra år).

 

Den här utgåvan har 2016 som basårgång, andelen reservvin uppgår till 40 % och flaskan blev degorgerad i oktober 2021 med en dosage på 8 g/l. Allt prydligt angivet på buteljens baksida.

 

Det här är en välgjord champagne som kommer att vinna på lagring.

 

Doft: Fruktig och något gräddig. Inslag av citron (som övergår i lime), gröna äpplen, honungsmelon, lite gräddkola och röda vinbär. Dag två även lakrits.

 

Smak: Syrlig, fruktig och torr smak med viss sälta. Lime, gröna äpplen och röda vinbär. Påtaglig syra och bra längd. Dagen efter dyker det även upp toner av honungsmelon.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2026-2033

 

Mina tidigare intryck av denna champagne:

2020-11-13: 85

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar