(45 % pinot noir, 33 % chardonnay, 22 % pinot meunier)
19 juni 2022 (hemma)
Jag har druckit ganska många champagner från Bruno Paillard genom åren, men det här är faktiskt första gången jag provar standardcuvéen Première Cuvée.
Aktuell basårgång framgår inte av den för övrigt informativa baksidesetiketten. Men flaskan blev degorgerad i augusti 2021 och ska vi tolka texten om tre års lagring i källaren bokstavligt, så bör det handla om 2017 som basårgång i detta fall. Dosagen uppgår till 5,5 g/l, vilket gör att den till skillnad från de allra flesta standardchampagner (från de stora husen) är extra brut. Champagnen är delvis fatjäst (20 %) och druvorna kommer från odlingar i mer än 30 olika byar. Andelen reservvin varierar, upp till 50 % av blandningen, och uppgår till 32 % i den här utgåvan.
Det här är en champagne som tveklöst bör lagras. Den är lite anonym idag, även om den lyfter ett snäpp till dag två.
Doft: Fruktig, blommig och komplex doft med rostade toner. Inslag av citron, flinta, vit persika, kex, rostat bröd och smör. Dag två har persikan blivit gul.
Smak: Frisk, fruktig och tydligt torr smak med påtaglig sälta. Citron, vattniga gula äpplen och smör. Hög syra
Betyg idag: 83
Sannolikt bäst: 2026-2033
Den fjärde flighten vid VM i standardchampagne. Det är ganska tuff konkurrens, men de Venoge Cordon Bleu är bäst av dessa fyra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar