(39 % pinot noir, 37 % pinot meunier, 24 % chardonnay)
6 mars 2024 (hemma)
Just den här utgåvan av Le Mont Benoit, baserad på årgångarna 2013 och 2012, var den första champagnen jag drack från Emmanuel Brochet. Det var i maj 2017 på Ved Stranden 10 i Köpenhamn och jag kunde konstatera att det var en ung men mycket bra champagne – och att kombinationen 2013 och 2012 fortsatte att övertyga. Idag, nästan sju år senare, är det här fortfarande en väldigt fräsch och spänstig champagne. Den är mycket, mycket bra!
Le Mont Benoit är i vanlig ordning jäst och lagrad (11 månader) på begagnade bourgognefat. Dosagen uppgår till 4 g/l, men degorgeringsdatumet är dessvärre okänt. Emmanuel degorgerar Le Mont Benoit i omgångar, men skriver dessvärre inte ut några degorgeringsdatum på sina flaskor.
Doft: Utvecklad, fruktig och något kryddig. Inslag av stenfrukt, gula äpplen, skogsbär, kex, lakrits och gräddkola följs på tredje dagen av katrinplommon.
Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och torr smak med tydlig sälta och bra energi. Gula äpplen, mogen citrus och stenfrukt. Fint balanserad.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2022-2028
Mina tidigare intryck av Le Mont Benoit (med länkar till resp. inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar