Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 29 oktober 2024

Gardet Brut Blanc de Noirs

(60 % pinot noir, 40 % pinot meunier)

 

24 mars 2024 (Au 36 i Hautvillers)

 


 

Gardet är en producent från Chigny-les-Roses i Montagne de Reims. Huset grundades 1895 i Épernay av Charles Gardet, flyttades sedermera till Chigny-les-Roses och ägs sedan 2007 av familjen Prieux. Man har sju hektar egna odlingar, men köper även in mycket druvor och producerar totalt 1,2 miljoner flaskor per år. Sortimentet består av tolv champagner, inklusive tre varianter av prestigecuvéen Charles Gardet.

 

Årgångslösa Brut Blanc de Noirs görs på druvor från Hautvillers – där jag för övrigt dricker den. Dosagen uppgår till 8 g/l, men dessvärre presenterar man varken basårgång eller degorgeringsdatum. Enligt baksidesetiketten sägs dock champagnen få 4-5 års lagring på jästfällningen. Om man vill spekulera och utgår från att flaskan degorgerades under 2023, så kan aktuell basårgång i det här fallet gissningsvis vara 2018 eller 2017.

 

Det här är en bra champagne.

 

Doft: Generös och fruktig. Inslag av röda äpplen, jordgubbar och lite bröd

 

Smak: Generös, fruktig, frisk och torr smak i linje med doften.

 

Betyg idag: 82

 

Sannolikt bäst: 2026-2032

 

Champagnen dricks till en mättande lunch, med fokus på fett och protein, på Au 36 i Hautvillers.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar