Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 17 oktober 2024

2018 Delalot Impressions

(100 % pinot meunier)

 

13 mars 2024 (hemma)

 


 

Impressions från Delalot (före detta Éliane Delalot) är gjord på meunier från gamla rankor i vingården Les Boulards i Charly-sur-Marne (Vallée de la Marne). Den här utgåvan är baserad på skörden 2018, men den buteljerades först i maj 2020 efter att ha lagrats på nya fat. Flaskan blev degorgerad i februari 2022 utan dosage.

 

Det första intrycket (ha!) är att färgen är väldigt rosélik. Efter att ha smakat på champagnen tilltar förvåningen en smula och jag känner mig lite undrande. Doften är spännande, men smakmässigt känns den lite stram och ogin samtidigt som den är kraftfull. Dag två visar den dock upp en betydligt trevligare och mer harmonisk sida.

 

Doft: Komplex, rökig, kryddig, jordig och initialt något reduktiv. Inslag av hallon, körsbär, röda vinbär, träslöjdssal, clementinskal, brioche och svamp. Dag två är frukten tydligare.

 

Smak: Kraftfull, men udda. Något fruktig, något kryddig och mycket torr. Något instabil, men framförallt stram och lite ogin. Jag hittar dock toner av hallon, clementin och gröna äpplen. På andra dagen är den mer harmonisk och bjuder på en generösare frukt.

 

Betyg idag: 85

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar