Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 24 oktober 2024

2019 Oudiette Rosé d’Infusion

(98 % chardonnay, 2 % pinot meunier)

 

23 mars 2024 (Sacré Bistro i Épernay)

 


 

Efter förmiddagens besök i Chouilly åker vi raka vägen till Épernay för lunch på Sacré Bistro. En i sällskapet (tack, Martin!) beställer in och serverar den här flaskan blint åt oss övriga.

 

Eftersom jag drack den för ett par månader sedan känner jag igen den och lyckas till slut även komma på vad det är jag känner igen: Rosé d’Infusion från Oudiette! Maxime Oudiette gör sin roséchampagne med hjälp av infusion, där han tillsätter nyplockade och avstjälkade meunierdruvor till en jäsande chardonnaymust. Det här är årgång 2019 och det är den andra årgången av denna champagne, efter inledande 2018.

 

Chardonnaydruvorna som dominerar blandningen kommer från vingården Les Gras d’Huile i Maximes hemby Beaunay och de ynka två procenten meunier som behövdes kommer från vingården Les Cormonts. Flaskan blev degorgerad i juli 2022 med en dosage på 1 g/l.

 

Det här är en jättebra champagne och den presterar bättre idag än när jag drack den i januari, då jag upplevde att min flaska inte var helt korrekt.

 

Doft: Fruktig doft med inslag av jordgubbar, smultron, röda äpplen, vitpeppar och efter hand gräddkola.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak av jordgubbar och citron med viss sälta. Hög syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 

Mina tidigare intryck av denna champagne (med länk till inlägget):

2024-01-26: 87

 

Lite mat blir det förstås också. Jag väljer friterade champinjoner samt gnocchi med pumpasås och sojaägg.

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar