Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 26 oktober 2024

Paul Gosset Des Jours et des Muits (2020-bas)

(80 % pinot noir, 10 % pinot meunier, 10 % chardonnay)

 

23 mars 2024 (Le Pressoir i Reims)

 


 

Vår första dag i Champagne börjar lida mot sitt slut. Efter ca 36 timmar utan sömn tycker två i sällskapet att det börjar bli dags att tänka på refrängen – en inte helt orimlig prioritering kan tyckas – men för tre av oss är nyfikenheten och vintörsten större än sömnbehovet. Vi bestämmer oss för en kort runda på stan, vilket resulterar i två fina flaskor. Den första av dessa intas på Le Pressoir, ett relativt nyöppnat ställe som ingen av oss besökt tidigare.

 

Magnus, som inte bor i lägenheten med oss andra, är först på plats och beställer in den här.

 

Det här är en härlig champagne! Den görs på druvor från odlarens marker i Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ och Dizy och bygger till hälften på aktuell basårgång och till hälften på en réserve perpétuelle som Michel Gosset startade 2004. Denna utgåva är således baserad på skörden 2020 (50 %) med tillägg av reservvin från 2004-2019. Vår flaska blev degorgerad i september 2023 utan dosage.

 

Doft: Parfymerad och fruktig doft med fint oxiderade toner. Inslag av gröna äpplen, hallon, björnbär och tvål.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig och mycket torr smak som domineras av gröna äpplen och hallon med viss sälta.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 

Jag har tidigare druckit Des Jours et des Muits med 2017-bas.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar