(80 % pinot noir, 10 % pinot meunier, 10 % chardonnay)
23 mars 2024 (Le Pressoir i Reims)
Vår första dag i Champagne börjar lida mot sitt slut. Efter ca 36 timmar utan sömn tycker två i sällskapet att det börjar bli dags att tänka på refrängen – en inte helt orimlig prioritering kan tyckas – men för tre av oss är nyfikenheten och vintörsten större än sömnbehovet. Vi bestämmer oss för en kort runda på stan, vilket resulterar i två fina flaskor. Den första av dessa intas på Le Pressoir, ett relativt nyöppnat ställe som ingen av oss besökt tidigare.
Magnus, som inte bor i lägenheten med oss andra, är först på plats och beställer in den här.
Det här är en härlig champagne! Den görs på druvor från odlarens marker i Aÿ, Mareuil-sur-Aÿ och Dizy och bygger till hälften på aktuell basårgång och till hälften på en réserve perpétuelle som Michel Gosset startade 2004. Denna utgåva är således baserad på skörden 2020 (50 %) med tillägg av reservvin från 2004-2019. Vår flaska blev degorgerad i september 2023 utan dosage.
Doft: Parfymerad och fruktig doft med fint oxiderade toner. Inslag av gröna äpplen, hallon, björnbär och tvål.
Smak: Ung, frisk, något fruktig och mycket torr smak som domineras av gröna äpplen och hallon med viss sälta.
Betyg idag: 87
Sannolikt bäst: 2029-2035
Jag har tidigare druckit Des Jours et des Muits med 2017-bas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar