(70 % chardonnay, 30 % pinot noir)
24 mars 2024 (G. Tribaut i Hautvillers)
Vad gör man en söndag förmiddag i Hautvillers? Man passar på att slinka in hos en producent som trots den heliga dagen håller öppet. Det här är första gången jag provar något från G. Tribaut.
Den familjeägda producenten i Hautvillers har anor från 1935 och drivs idag av Vincent och Valérie Tribaut. Man äger tolv hektar odlingar och det ambitiösa sortimentet består av nio champagner och en ratafia.
Årgångslösa Grande Cuvée Spéciale görs på en blandning av chardonnay och pinot noir. Den här utgåvan är baserad på chardonnay från 2017 och pinot noir från 2016. Okänt degorgeringsdatum, men dosagen uppgår till 6 g/l.
Det här är en mycket bra champagne.
Doft: Komplex doft med inslag av gröna äpplen, citron, vita blommor, grädde, ljust bröd och hjortron.
Smak: Frisk, fruktig, torr och efter hand gräddig. Gröna äpplen och citrus dominerar.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2026-2031
Utöver denna provar jag även dessa båda årgångschampagner:
2018 Millésime (75 % chardonnay, 25 % pinot noir): Degorgerad i november 2023 med en dosage på 6 g/l. Mycket bra. Bärig och rödfruktig doft med inslag av ljust bröd, lakrits, hallon och röda äpplen. Frisk, fruktig och torr smak av röda äpplen och hallon.
Betyg idag: 85. Sannolikt bäst: 2029-2035
2012 Blanc de Blancs Millésime (100 % chardonnay): Degorgerad i november 2023 med en dosage på 6 g/l. Mycket bra. Något utvecklad doft av konserverad frukt. Något utvecklad smak av mogna äpplen, päron och citronmarmelad.
Betyg idag: 85. Sannolikt bäst: 2025-2030
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar