Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 16 oktober 2024

J.M. Labruyère Prologue (2018-bas)

(69 % pinot noir, 39 % chardonnay)

 

11 mars 2024 (hemma)

 


 

Det här är första gången jag provar något från denna producent. Familjen Labruyère, numera med Edouard Labruyère i spetsen, driver verksamheter i Moulin-à-Vent (Domaine Labruyère), Bourgogne (Domaine Jacques Prieur), Pomerol (Château Rouget) och sedan 2012 även i Champagne. Man köpte vingårdar och en befintlig egendom i Verzenay, med anor från 1820, och skapade därefter J.M. Labruyère. Namnet är en hyllning till förfadern Jean-Marie Labruyère som grundade familjens ursprungliga verksamhet.

 

J.M. Labruyère äger knappt sex hektar mark i Verzenay och grannbyn Verzy, där man sammantaget odlar 70 % pinot noir och 30 % chardonnay. Sortimentet består av fyra olika champagner.

 

Prologue är odlarfirmans instegschampagne. Den här utgåvan är baserad på 2018 års skörd (73 %) med tillägg av reservvin (27 %) från 2016, 2015 och 2014. Champagnen är delvis (20 %) fatjäst och den här flaskan blev degorgerad i februari 2023 med en dosage på endast 0,8 g/l.

 

Det här är en bra champagne, som sannolikt blir bättre med lagring. Idag känns den lite obalanserad och oförlöst.

 

Doft: Fruktig doft med inslag av persika, citronkräm och kex som följs av jordgubbar och senare även marsipan. Inslaget av jordgubbar blir tydligare ju längre tiden går.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Gröna äpplen, lemoncurd, marsipan och efter hand massor av jordgubbar. Hög syra och något obalanserad. Bra längd.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2028-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar