Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 19 oktober 2024

2019 Clément Leclere C.L.M

(100 % pinot meunier)

 

15 mars 2024 (hemma)

 


 

Clément Leclere är en mycket intressant ny producent. Han är en småskalig odlare med hemvist i premier cru-byn Coulommes-la-Montagne i Petite Montagne de Reims, ungefär en kvarts bilfärd västsydväst om Reims. Efter ett par års praktik hos David Léclapart och ett år hos Julien Guillot i Bourgogne anslöt han till familjefirman Leclere Minard i samband med skörden 2018, parallellt med att han arbetade deltid hos Tarlant. Cléments föräldrar grundade Leclere Minard 1990, då de bröt sig loss från Minard i Courmas, och flyttade till närliggande Coulommes-la-Montagne.

 

2018 gjorde Clément sitt första vin, en vit coteaux champenois på meunier från föräldrarnas druvor i Tramery. Samma basvin använde han också för att göra en champagne, La Trame Noire, som kom ut på marknaden 2021. Föräldrarna å sin sida hade för vana att ta hjälp med att pressa sina viner hos det lokala kooperativet – pappan var helt enkelt mer intresserad av vinodling än av att göra vin – och hade därför producentbeteckningen RC (Récoltant-Coopérateur) på sina flaskor.

 

Parallellt med sitt arbete med Leclere Minard började Clément under 2019 dessutom göra champagne under egen etikett, Clément Leclere, baserat på druvor från Coulommes-la-Montagne.

 

2021 tog Clément över ansvaret för familjefirman och från och med denna skörd görs samtliga champagner under namnet Clément Leclere. Han har tillgång till 2,3 hektar odlingar med meunier och chardonnay, fördelade på innehav i Coulommes-la-Montagne, Pargny-lès-Reims, Tramery och Courmas. Clément övertygade sina föräldrar att sluta med kemiska ogräsmedel redan 2015 och när han sedan tog över ansvaret har han steg för steg börjat ställa om till ett ekologiskt arbetssätt. Planen framöver är att även plantera pinot noir, petit meslier och pinot blanc.

 

Clément Leclere utmärker sig för övrigt med sina kreativa och konstnärliga etiketter!

 


 

Detta är den första årgången av C.L.M, som är gjord på meunier från olika lägen i Coulommes-la-Montagne. Den är spontanjäst på ekfat och framställd utan filtrering och klarningsmedel – ett recept som Clément följer för samtliga sina viner. Flaskan blev degorgerad i april 2023 utan dosage och det gjordes totalt 617 buteljer av denna champagne.

 

Den är ung, men redan mycket bra. Champagnen dricks över tre dagar och håller ihop fint.

 

Doft: Fruktig. Inslag av gröna äpplen och päron följs efter hand av björnbär och hasselnötter.

 

Smak: Ung, frisk, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta, fin intensitet och bra energi. Omogna äpplen, dito päron, mandlar och björnbär.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar