(100 % pinot noir)
12 januari 2024 (hemma)
Till skillnad mot Résonance, vars druvor kommer från toppen av vingården, görs Efflorescence från frukt som växer vid foten av Dominique Moreaus sluttande vingård i Polisot, där jorden är rik på lera. Efflorescence får dessutom sin första jäsning på ekfat till skillnad mot det ståltanksjästa systervinet.
När jag provade den här årgången av Efflorescence på vinmässan Fri Vin 2016 i Köpenhamn konstaterade jag att ”den här champagnen kommer att bli fantastisk om man ger den minst fem års lagring”. Det var ett korrekt antagande, för det är en fantastisk champagne idag!
Den här flaskan blev degorgerad i januari 2016 utan dosage.
Doft: Utvecklad, komplex, fruktig och något kryddig. Inslag av mogna röda äpplen, smör, hallon, lakrits, potatis och marsipan följs efter hand av björnbärssylt, kanel och vanilj.
Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta. Röda äpplen, citron, hallon, gula päron, gräddkola och till slut även mandelmassa. Bra balans och fin längd.
Betyg idag: 90
Sannolikt bäst: 2022-2028
Mina tidigare intryck av Efflorescence 2012 (med länk till inlägget):
Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp. inlägg):
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar