Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 10 september 2024

2012 Marie-Courtin Efflorescence

(100 % pinot noir)

 

12 januari 2024 (hemma)

 


 

Till skillnad mot Résonance, vars druvor kommer från toppen av vingården, görs Efflorescence från frukt som växer vid foten av Dominique Moreaus sluttande vingård i Polisot, där jorden är rik på lera. Efflorescence får dessutom sin första jäsning på ekfat till skillnad mot det ståltanksjästa systervinet.

 

När jag provade den här årgången av Efflorescence på vinmässan Fri Vin 2016 i Köpenhamn konstaterade jag att ”den här champagnen kommer att bli fantastisk om man ger den minst fem års lagring”. Det var ett korrekt antagande, för det är en fantastisk champagne idag!

 

Den här flaskan blev degorgerad i januari 2016 utan dosage.

 

Doft: Utvecklad, komplex, fruktig och något kryddig. Inslag av mogna röda äpplen, smör, hallon, lakrits, potatis och marsipan följs efter hand av björnbärssylt, kanel och vanilj.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta. Röda äpplen, citron, hallon, gula päron, gräddkola och till slut även mandelmassa. Bra balans och fin längd.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Mina tidigare intryck av Efflorescence 2012 (med länk till inlägget):

2016-04-30: 86(++)

 

Mina intryck av andra årgångar (med länkar till resp. inlägg):

2009: 88 (2020-07-11)

2010: 89 (2023-12-07)

2014: 89 (2020-10-16)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar