Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 1 september 2024

2018 Antoine Chevalier Tecta Silva

(100 % chardonnay)

 

30 december 2023 (hemma)

 


 

Det här är den andra champagnen jag provar från Antoine Chevalier, efter Carkonnia som jag skrev om här. Det är den första årgången av Tecta Silva (latin för skogstak) och den görs på chardonnay från vingården Les Renardes i Couvrot i Vitryat, som planterades av Antoines pappa på 1970-talet. Vinet till champagnen spontanjäste och lagrades i ståltank, gamla fat och en keramikbehållare innan blandningen buteljerades i maj 2019. Den här flaskan degorgerades i april 2022 utan dosage.

 

Det här är ännu en mycket bra champagne från Antoine Chevalier. Den är dock ung och i behov av lagring.

 

Doft: Ung, men komplex. Inslag av citron, cantaloupe, bakverk och krita följs av lätt reduktiva toner med inslag av krut. Därefter även vita blommor och vitpeppar innan den ändrar karaktär igen och bjuder på tydligt fruktiga toner med inslag av aprikos och lakrits. Dag två uppstår fint oxiderade toner.

 

Smak: Till en början ung, stram, frisk, aningen fruktig, något bitter och mycket torr. Den bjuder på toner av citron, limeskal och lite cantaloupe innan den öppnar upp sig med mycket aprikos. Hög syra och bra energi, men något obalanserad idag. Dag två är den mer harmonisk.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar