(100 % pinot noir)
30 januari 2024 (hemma)
Maison Lefébure är en ung producent med hemvist i Baye i Val (Coteaux) du Petit Morin. Verksamheten drivs av Marie-Laurène och Sébastien Lefébure, som träffades när de studerade på vinskolan i Avize. De har införskaffat 5,5 hektar odlingar där de håller på att ställa om till ett ekologiskt arbetssätt.
Prune Monsieur är gjord på pinot noir från 70-åriga rankor i vingården Au dessus de la voie d’Allier i Chervey i Côte des Bar. Champagnen är jäst och lagrad på gamla ekfat. Den här utgåvan är baserad på 2018 års skörd och jag tolkar baksidesetiketten som att det är ett rent årgångsvin, även om den inte är årgångsdeklarerad. Det är dock tydligt utskrivet att den blev buteljerad i augusti 2019 och att flaskan blev degorgerad under 2022 med låg dosage.
Jag gillar det här. Champagnen känns initialt lite stökig, men blir bättre efter hand. Dag två är den mer harmonisk.
Doft: Fruktig och något oxiderad. Inslag av mogen stenfrukt, mogna äpplen och lite grapefrukt.
Smak: Frisk, fruktig och mycket torr. Citron, gröna äpplen, krita och stenfrukt. Hög syra, men bra balans.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2028-2033
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar