Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 30 mars 2021

2014 Marie-Courtin Efflorescence

(100 % pinot noir)

 

16 oktober 2020 (på kontoret)

 


 

Den andra magnumflaskan i min provning är denna blanc de noirs från Dominique Moreau och Marie-Courtin. Efflorescence är fatjäst och görs på pinot noir som växer i lerrik jord vid foten av Moreaus sluttande vingård i Polisot nere i Aube. I likhet med hennes övriga champagner är den gjord utan dosage och alltid baserad på druvor från en enda årgång. Den här årgången är dessutom officiellt årgångsdeklarerad – även om det endast anges på flaskans baksida – eftersom den fått ligga tillräckligt länge på jästfällningen. Flaskan blev degorgerad i juni 2019.

 

Den presterar mycket, mycket bra redan idag även om den fortfarande är ung och faktum är att det är den bästa årgången jag druckit av Efflorescence! Fyra av tio provningsdeltagare har den som sin favorit denna kväll. Den får dock se sig slagen av Pierre Péters Cuvée de Réserve från samma årgång.

 

Doft: Mineralisk, kryddig, parfymerad och tydligt oxiderad doft med påtaglig sälta. Lite skum till en början. Inslag av krut, gröna äpplen, citron, clementin, hallon, röda vinbär, mandlar och ek. Efter hand uppstår något rostade toner.

 

Smak: Frisk, fruktig, mycket torr och något sur smak med tydlig sälta. Klart stram, men samtidigt full av energi! En allmän citruston får sällskap av gröna äpplen, hallon, clementin och lite honung.

 

Betyg idag: 89

 

Sannolikt bäst: 2025-2031

 

Mina intryck av tidigare årgångar av Efflorescence (med länkar till resp inlägg):

2009: 88 (2020-07-11)

2010: 88 (2016-01-21)

2012: 86(++) (2016-04-30)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar