(50 % chardonnay, 30 % pinot noir, 20 % pinot meunier)
8 januari 2024 (hemma)
Instegschampagnen från Dhondt-Grellet heter Dans un Premier Temps. Adrien Dhondt gör den på druvor från stora delar av sina marker, vilket innebär 50 % chardonnay från Sézanne (Côte de Sézanne), 30 % pinot noir från Avenay-Val-d’Or (Vallée de la Marne) och 20 % meunier från Cuis (Côte des Blancs). Champagnen är delvis jäst på fat, men till största delen i ståltank. Den här utgåvan är baserad på 2018 års skörd (70 %) med tillägg av reservvin (30 %) från en réserve perpétuelle som inleddes 1986. Det var för övrigt just 1986 som Adriens föräldrar, Eric Dhondt och Edith Grellet, började göra champagne, så den här cuvéen representerar verkligen familjefirmans historia. Flaskan blev degorgerad i mars 2022 med en dosage på 1,5 g/l.
Det här är en mycket bra champagne.
Doft: Brödig och fruktig. Inslag av bageri, citron, röda äpplen, päron och lite nektarin följs av Mariekex och saltlakrits. Senare även marsipan.
Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta och lite oförlöst energi. Gula äpplen, nektarin och saltlakrits. Hög syra och bra längd.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2027-2033
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar