Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 8 september 2024

Dhondt-Grellet Dans un Premier Temps… (2018-bas)

(50 % chardonnay, 30 % pinot noir, 20 % pinot meunier)

 

8 januari 2024 (hemma)

 


 

Instegschampagnen från Dhondt-Grellet heter Dans un Premier Temps. Adrien Dhondt gör den på druvor från stora delar av sina marker, vilket innebär 50 % chardonnay från Sézanne (Côte de Sézanne), 30 % pinot noir från Avenay-Val-d’Or (Vallée de la Marne) och 20 % meunier från Cuis (Côte des Blancs). Champagnen är delvis jäst på fat, men till största delen i ståltank. Den här utgåvan är baserad på 2018 års skörd (70 %) med tillägg av reservvin (30 %) från en réserve perpétuelle som inleddes 1986. Det var för övrigt just 1986 som Adriens föräldrar, Eric Dhondt och Edith Grellet, började göra champagne, så den här cuvéen representerar verkligen familjefirmans historia. Flaskan blev degorgerad i mars 2022 med en dosage på 1,5 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne.

 

Doft: Brödig och fruktig. Inslag av bageri, citron, röda äpplen, päron och lite nektarin följs av Mariekex och saltlakrits. Senare även marsipan.

 

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr smak med viss sälta och lite oförlöst energi. Gula äpplen, nektarin och saltlakrits. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar