Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 20 september 2024

2018 Maison Lefébure Nos esprits libres & contents

(70 % pinot meunier, 30 % chardonnay)

 

31 januari 2024 (hemma)

 


 

Nos esprits libres & contents (våra sinnen är fria och nöjda) från Maison Lefébure är gjord på druvor från vingårdarna Les Cornabeaux i Congy och Moctonnau (stavning?) i Baye samt jäst och lagrad på gamla fat. Champagnen är baserad på 2018 års skörd och jag tolkar baksidesetiketten som att det är ett rent årgångsvin i praktiken, även om den inte är årgångsdeklarerad. Flaskan blev degorgerad 2022 med en dosage på 2 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne!

 

Doft: Fruktig och fint oxiderad. Inslag av citron, stenfrukt, smör och brioche följs av päron, mint, gula äpplen och lite bakverk.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Stenfrukt, päron, citron, gröna äpplen och röda bär. Dag två är bären mörkare och dominerar smakbilden. Hög syra, men bra balans. Lång eftersmak av gröna äpplen.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar