Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 19 september 2024

Alexis La Terre Mere (2019-bas)

(100 % pinot meunier)

 

29 januari 2024 (hemma)

 


 

La Terre Mere från Alexis Leconte görs på meunier från vingårdarna La Pièce des Cotéas (0,2521 ha med exponering mot väst) och La Pièce des Uselants (0,966 ha med nordnordvästlig exponering) i Troissy. Den här utgåvan har 2019 som basårgång och flaskan blev degorgerad i februari 2022 med en dosage på 3,2 g/l.

 

Nedanstående karta, som jag norpat från Alexis hemsida, visar var de båda vingårdarna är belägna i Troissy. Klicka på bilden för att förstora den!

 


 

Det här är en mycket bra champagne som lyfter ett snäpp till dag två.

 

Doft: Gröna toner i form av päron, kiwi och honungsmelon följs av gula äpplen och bakverk. Dag två även blåbär och andra mörka bär.

 

Smak: Syrlig, fruktig och mycket torr smak med viss sälta och fin intensitet. Citrus, kiwi och päron till en början. Dag två domineras smaken av mörka bär. Mycket hög syra och bra energi. Fin längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar