Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 3 september 2024

1996 Dom Pérignon Rosé

(70 % pinot noir, 30 % chardonnay?)

 

31 december 2023 (hemma)

 


 

Dom Pérignon Rosé 1996 är en fantastisk champagne! Den är dock numret mindre än den vita systerchampagnen från samma årgång, som jag dricker parallellt.

 

Dom Pérignon Rosé gjordes första gången 1959, i 306 flaskor, men såldes aldrig. Den första årgången som kom ut på marknaden var istället 1962. Champagnen görs med hjälp av blandning där rött vin, 18 % i den här årgången enligt uppgift, tillsätts till ett vitt basvin. Det handlar dock inte om samma basvin som i ”den vanliga” Dom Pérignon, utan Dom Pérignon Rosé är helt och hållet ett eget vin. Jämfört med den vita massproducerade skapelsen görs rosén i betydligt färre flaskor, är baserad på färre vingårdar och får längre lagring på jäsfällningen. Det sistnämnda innebär således att respektive årgång kommer ut senare på marknaden jämfört med den vita. Aktuell årgång idag av Dom Pérignon Blanc är 2015, medan Dom Pérignon Rosé fortfarande är på 2009.

 

Doft: Utvecklad, fruktig, kryddig och jordig. Inslag av rosor, apelsinskal, jordgubbar och körsbär följs senare av bensin och päron.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk, torr och initialt aningen bitter smak med fin sälta, dito intensitet och bra energi. Jordgubbar, apelsinskal, körsbär och krita. Senare även petroleum och päron. Mycket hög syra, men skaplig balans. Fantastisk längd.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2018-2027

 

Jag har tidigare druckit Dom Pérignon Rosé 1995.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar