Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 30 september 2024

2020 Bérêche Coteaux Champenois Les Monts Fournois

(100 % pinot noir)

 

18 februari 2024 (hemma)

 


 

Detta stilla vin från bröderna Bérêche är gjort på pinot noir från vingården Les Monts Fournois i Ludes. Det handlar om, för att citera importören Vin & Natur, ett ”österläge mitt i sluttningen (nära Le Cran, 220 meter över havet) med 9 % lutning [och] mager jordmån av hård kalk och rikligt med krita”. Efter jäsning lagrades vinet på två gamla bourgognefat, där Vin & Natur fick välja ett av faten som därefter reserverades för den svenska marknaden.

 

Vinet är mycket bra, men tydligt ungt. Det utvecklas dock fint över några dagar och är som bäst och mest harmoniskt dag tre. Det finns en oförlöst kraft här som väntar på att få komma fram! Jag dricker det gärna igen om fyra år.

 

Doft: Bärig och kryddig. Initialt med lätt stalliga toner. Inslag av hallon, röda vinbär och salmiak följs på tredje dagen av gräddkola och jordgubbar.

 

Smak: Bärig, frisk, torr och relativt lätt. Hallon, röda vinbär, körsbär och salmiak. Dag tre även gräddkola. Hög syra och snälla tanniner.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 

I samband med ett besök hos Bérêche i juli 2022 provade jag en fantastisk vit coteaux champenois från Les Monts Fournois.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar