Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 6 september 2024

2017 Laurent Lépitre Le Couchant

(100 % chardonnay)

 

5 januari 2024 (hemma)

 


 

Laurent Lépitre är en intressant ung odlare från Coulommes-la-Montagne, en premier cru-by i Petite Montagne de Reims. Han har tagit över ansvaret för familjens odlingar och med skörden 2017 skapade han sina första champagner, Le Couchant och Le Levant, på druvor från vingårdar med samma namn som är planterade med chardonnay respektive meunier. Han tillämpar ett biodynamiskt arbetssätt.

 

Le Couchant är alltså gjord på chardonnay från vingården Le Couchant i Coulommes-la-Montagne och det här är den första årgången. Champagnen är spontanjäst och lagrad (10 månader) på gamla fat. Flaskan degorgerades i juli 2022 – om man får tro koden 2207 på korken – med en dosage på 2 g/l.

 

Det här är en jättebra champagne!

 

Doft: Fruktig, något kryddig och något oxiderad. Inslag av gröna äpplen, lime och lite vitpeppar följs av mandlar och gröna hasselnötter. Dag två blir det rena nötfesten med hasselnötter, nötkaka och paranötter.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta och bra intensitet. Gröna äpplen, lime, mandlar och gul stenfrukt. Mycket hög syra.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar