Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 28 september 2024

Gaspard Brochet Meunier (Mouton) Tome I

(100 % pinot meunier)

 

15 februari 2024 (hemma)

 


 

Det här är den första årgången av Gaspard Brochets roséchampagne Meunier, även kallad Mouton efter fåret på etiketten. Den är gjord på meunier från vingården La Montagne i Écueil och skörden 2020. Druvorna fick macerera i tolv timmar innan vinet spontanjäste på ekfat. Flaskan blev degorgerad i januari 2023 med en dosage på 4 g/l. Av Gaspards champagner från 2020 är den här därmed den enda som är gjord med dosage – övriga är brut nature! Total produktion: 573 flaskor.

 

Det här är ett otroligt vin! Det är tveklöst i första hand just ett vin, som råkar ha bubblor och en etikett från Champagne. Den härligt rubinröda färgen förtar inte det intrycket.

 

Doft: Kraftfull, fruktig, jordig och kryddig doft med något animaliska och initialt lätt stalliga toner. Inslag av mogna körsbär, svarta vinbär, sågspån och bubbelgum.

 

Smak: Koncentrerad, generös och bärig smak. Det är massor av mogna söta bär i form av körsbär, svarta vinbär och smultron. Hög syra, men perfekt balanserad. Dosagen känns perfekt avvägd här – jag hade inte velat vara utan den. Bra energi och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2029-2035 (eller nu!?)

 

La Rosêêh... 

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar