Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 17 september 2024

2019 Oudiette Rosé d’Infusion

(98 % chardonnay, 2 % pinot meunier)

 

26 januari 2024 (hemma)

 


 

Det här är en mycket spännande champagne! Maxime Oudiette gör sin roséchampagne genom infusion, där han inspirerats av hur man gör te. Efter att ha pressat sina chardonnaydruvor inväntar han att musten börjar jäsa. Därefter tillsätter han nyplockade hela och avstjälkade meunierdruvor till den jäsande chardonnaymusten. Blandningen provsmakas löpande, flera gånger per dag, och processen avbryts när smaken känns rätt. Det är smaken som styr och vilken färgnyans som uppnås är helt ointressant. Man kan dock konstatera att det uppenbarligen räcker med ynka två procent meunier i blandningen för att uppnå detta resultat!

 

Champagnen avviker från Maxime Oudiettes övriga champagner så tillvida att den är en blandning av två vingårdar och två druvor. Chardonnaydruvorna kommer från Les Gras d’Huile och det är meunier från vingården Les Cormonts. Den är helt och hållet baserad på 2019 års skörd och flaskan blev degorgerad i juli 2022 med en dosage på 1 g/l. Total produktion: 1107 flaskor.

 

Det här är den andra årgången av denna champagne, efter inledande 2018. När denna text publiceras har även 2020 hunnit släppas.

 

Det här är en mycket bra champagne, men den tappar lite energi och känns fadd redan i andra glaset (när man normalt förväntar sig att en ung champagne tvärtom börjar öppna upp sig). En ton av kokt kål infinner sig i doften och jag misstänker att champagnen är ljusskadad. Mirakulöst nog vaknar den till liv igen dagen efter och presterar riktigt bra. Helhetsupplevelsen påverkas dock och min betygsättning blir därefter.

 

Doft: Fruktig. Inslag av smultron, jordgubbar och röda äpplen innan en ton av kokt kål tar över i glas två. Dag två har den mirakulöst nog repat sig igen och doften domineras av mogna jordgubbar som följs av inslag av mjölkchoklad.

 

Smak: Frisk, något fruktig och mycket torr smak med tydlig sälta och bra energi. Jordgubbar och citron. Hög syra och lång eftersmak.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 


 

2 kommentarer:

  1. över hypead rosé för 1000kr som inte levererar ellerhur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Nej, jag skulle inte beskriva den så. Jag har druckit den här årgången från en bättre flaska och även 2018 (inlägg kommer längre fram) och jag tycker det är en riktigt bra champagne! Å andra sidan är Louis Roederer Rosé ännu bättre, så ska man bara köpa en (1) är den sannolikt ett bättre val...

      Radera