Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 22 september 2024

2008 Francis Boulard Les Rachais

(100 % chardonnay)

 

2 februari 2024 (hemma)

 


 

Vingårdschampagnen Les Rachais från Francis Boulard och det stora året 2008 drack jag för första gången i juli 2016 – se inlägget här. Då blev jag klart imponerad av det unga vinet. Idag är den en fullt utvecklad och fantastisk champagne!

 

Vingården Les Rachais, som ursprungligen hette L’Heurtebise men som Francis Boulard döpte om till Les Rachais, ligger i Cormicy, som är den nordligaste av alla byar i Champagne. Denna del av Montagne de Reims kallas för Massif de Saint-Thierry. Druvorna i vingården har odlats biodynamiskt sedan 1990-talet och var från början ett experiment från Boulards sida innan han bestämde sig för att satsa helhjärtat på denna odlingsmetod. Champagnen är spontanjäst och lagrad på gamla bourgognefat innan den buteljerades. Flaskan blev degorgerad i juli 2015 med en dosage på 2 g/l.

 

Doft: Utvecklad, brödig, nötig, kryddig och något oxiderad. Inslag av kex, smör, mogen citrus, trä och honung följs av äppelmos.

 

Smak: Utvecklad, frisk, något fruktig och mycket torr. Mogen citron, en aning smör, lite kritiga mineraler, syrliga äpplen och hasselnötter. Mycket hög syra, men bra balans.

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2022-2028

 

Tidigare har jag även druckit årgång 2006 av Les Rachais.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar