Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 5 oktober 2025

Jacques Selosse Substance (deg. 11/16)

(100 % chardonnay)

 

27 februari 2025 (hemma)

 


 

Substance, flaggskeppet från Selosse, görs av en solera, som startades 1986, baserad på chardonnay från vingårdarna Le Mont de Cramant och Les Chantereines i hembyn Avize. Målsättningen med champagnen är att lyfta fram den lokala terroiren i Avize och sudda ut årgångsskillnaderna. Den här flaskan degorgerades i november 2016.

 

Det här är, som alltid, en fantastisk och mycket speciell champagne!

 

Doft: Utvecklad, kraftfull, komplex och tydligt oxiderad. Inslag av källare, växthus, mogna päron och lakrits följs av vanilj, hyacint och banan. Efter hand mycket banan.

 

Smak: Utvecklad, blommig, fruktig, gräddig, frisk och mycket torr smak med bra koncentration och viss sälta. Päron, mogna äpplen, söt citrus och banan.

 

Betyg idag: 93

 

Sannolikt bäst: 2022-2027

 

Mina tidigare intryck av Substance (med länkar till resp. inlägg):

2014-04-12: 96

2017-01-29: 93(+)

2019-10-13: 92(+)

2021-02-28: 93

2021-06-04: 92

2022-12-25: 0

2023-02-27: 95

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar