Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 30 oktober 2025

2018 Pierre Deville Ratafia Champenois

(100 % pinot noir)

 

27 mars 2025 (hemma)

 


 

Den här ratafian från Pierre Deville är gjord på pinot noir från Verzy och skörden 2018. Den fick sex års lagring på ekfat innan den buteljerades.

 

Det här är en fantastisk ratafia! Den lyfter betänkligt vid högre temperatur. Jag dricker den vid totalt nio tillfällen under en period av tretton dagar. Den är otroligt bra från start och ända fram till sista glaset, men presterar som bäst mellan dag tre och tio.

 

Doft: Fruktig och kryddig doft med toner av rom. Inslag av Coca-Cola, aprikosmarmelad och trä följs av citronsaft och marsipan dag tre. På nionde dagen dyker det upp inslag av vingummin (hela påsen).

 

Smak: Söt, oljig, fruktig, frisk och harmonisk smak med härlig koncentration och viss sälta. Aprikosmarmelad, kokos, marsipanpralin (från dag tre), citronsaft (dag fyra) och söt apelsin (dag nio). En hög syra balanserar perfekt den söta frukten. Mycket lång eftersmak med aningen bittra toner av aprikoskärna.

 

Betyg idag: 92

 

Jag har tidigare druckit årgång 2016 av denna ratafia.

 



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar