(100 % pinot noir)
28 mars 2025 (hemma)
Det här är Cédric Bouchards roséchampagne Creux d’Enfer från 2011.
Druvorna till champagnen kommer från Cédrics mikroskopiska innehav i vingården Creux d’Enfer i Celles-sur-Ource (Côte des Bar) – det handlar om ynka tre rader rankor. De nyplockade druvorna (hela klasar) trampas i ett öppet kar och får macerera i 48 timmar innan musten överförs till ståltank för jäsning och lagring. Vinet buteljeras sedermera för den andra jäsningen och lagras på jästfällningen innan flaskorna degorgeras. Den här årgången degorgerades i april 2015 utan dosage.
Det här är en underbar champagne!
Doft: Utvecklad, fruktig och jordig. Inslag av jordgubbar, persika, krita, rostade mandlar, bränt pizzabröd, svamp och svarta vinbär.
Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta och imponerande koncentration. Persika, jordgubbar, körsbär, kex och svarta vinbär. Fantastisk frukt och snäll syra i perfekt balans. Vem behöver dosage när frukten är så här bra?
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2021-2027
Jag har tidigare druckit årgång 2010 av Creux d’Enfer.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar