Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 29 oktober 2025

2011 Cédric Bouchard Roses de Jeanne Creux d’Enfer

(100 % pinot noir)

 

28 mars 2025 (hemma)

 


 

Det här är Cédric Bouchards roséchampagne Creux d’Enfer från 2011.

 

Druvorna till champagnen kommer från Cédrics mikroskopiska innehav i vingården Creux d’Enfer i Celles-sur-Ource (Côte des Bar) – det handlar om ynka tre rader rankor. De nyplockade druvorna (hela klasar) trampas i ett öppet kar och får macerera i 48 timmar innan musten överförs till ståltank för jäsning och lagring. Vinet buteljeras sedermera för den andra jäsningen och lagras på jästfällningen innan flaskorna degorgeras. Den här årgången degorgerades i april 2015 utan dosage.

 

Det här är en underbar champagne!

 

Doft: Utvecklad, fruktig och jordig. Inslag av jordgubbar, persika, krita, rostade mandlar, bränt pizzabröd, svamp och svarta vinbär.

 

Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och mycket torr smak med viss sälta och imponerande koncentration. Persika, jordgubbar, körsbär, kex och svarta vinbär. Fantastisk frukt och snäll syra i perfekt balans. Vem behöver dosage när frukten är så här bra?

 

Betyg idag: 91

 

Sannolikt bäst: 2021-2027

 

Jag har tidigare druckit årgång 2010 av Creux d’Enfer.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar