Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 5 oktober 2021

Jacques Selosse Substance

(100 % chardonnay)

 

4 juni 2021 (hos Marina i Lund)

 


 

Champagnen serveras blint, men det räcker med en sniff i glaset för att jag ska känna igen det här: Jacques Selosse Substance! Den har en fullständigt magisk doft, men det är dessvärre ingen perfekt flaska. Smakmässigt känns den lite trött och väldigt kort. Men även om det är den svagaste Substance jag provat är det trots allt en fantastisk champagne!

 

Substance görs på chardonnay från vingårdarna Le Mont de Cramant och Les Chantereines i Avize och bygger på en (riktig) solera, som startades 1986. Den här flaskan blev degorgerad i juli 2012.

 

Doft: Mogen och kryddig doft med tydligt brända toner. Inslag av kaffe, hyacint, växthus, äpplen och banan.

 

Smak: Mogen, kryddig och något trött smak av kaffe och mogna äpplen.

 

Betyg idag: 92

 

Sannolikt bäst: ?

 

Mina tidigare intryck av Substance (med länkar till resp inlägg):

2014-04-12: 96

2017-01-29: 93(+)

2019-10-13: 92(+)

2021-02-28: 93

 


 

2 kommentarer:

  1. Vad tycker du, hur länge borde man lagra en Substance? Har själv bara druckit nydegorgerade flaskor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Jag tycker man bör sikta på att lagra den i minst sex år efter degorgering.

      Radera