Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 1 oktober 2025

Charles Dufour Françoise Martinot Bistrøtage B.19

(100 % pinot noir)

 

22 februari 2025 (hemma)

 


 

Parallellt med produktionen i eget namn framställer Charles Dufour även champagner och stilla viner under etiketten Françoise Martinot. Françoise Martinot är Charles mamma och det är från hennes vingårdar som druvorna till dessa buteljeringar kommer.

 

Det här är Bistrøtage B.19, som i vanlig ordning är gjord på pinot noir från byn Chervey i Vallée de l'Arce i Côte des Bar och i det här fallet skörden 2019. Vinet lagrades på fat och buteljerades i november 2020. Flaskorna degorgerades sedermera i april 2024 utan dosage och utan tillsats av svavel.

 

Den är ung och stram idag, men klart lovande!

 

Doft: Fruktig, något kryddig, komplex och fint oxiderad. Inslag av hallon, jordgubbar, stall, persika och mogen citron följs av kex, björnbär och till slut även päron.

 

Smak: Ung, stram, frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Hallon, citron, persika och mandlar. Hög syra.

 

Betyg idag: 86(+)

 

Sannolikt bäst: 2030-2036

 

Mina intryck av tidigare champagner i serien (med länkar):

Bistrøtage B.10: 87 (2020-05-08)

Bistrøtage Rosé B.11: 88 (2024-04-22)

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar