(75 % pinot noir, 25 % meunier)
12 mars 2025 (Operabaren i Stockholm)
Det här var den första årgången av Solo från Alexandre Chaillon. Champagnen är framställd av vin från ett enda 300-liters ekfat (tonneau) och druvorna, tre fjärdedelar pinot noir och en fjärdedel meunier, kommer från vingårdarna Terres de Breux i Brugny och Les Renards i Pierry. Vinet lagrades tolv månader på fat innan det buteljerades i augusti 2019 i totalt 318 flaskor. Den här degorgerades i januari 2023 med en dosage på 2 g/l.
Det här är en mycket bra champagne!
Doft: Fruktig och komplex. En aning jäst till en början. Därefter röda äpplen, hallon, McDonald’s-lök (den frystorkade varianten), svarta vingummin, björnbärssylt, lite jordgubbar, mogna päron och vanilj. Efter hand lite rostade toner och till slut även röda Ferraribilar (godiset).
Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med trevlig sälta. Röda äpplen, hallon, jordgubbar, blodgrape och röd persika. Påtaglig syra och fin längd.
Betyg idag: 88
Sannolikt bäst: 2029-2035
Jag provade årgång 2019 av Solo för en månad sedan.


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar