Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 14 oktober 2025

2018 Alexandre Chaillon Solo

(75 % pinot noir, 25 % meunier)

 

12 mars 2025 (Operabaren i Stockholm)

 


 

Det här var den första årgången av Solo från Alexandre Chaillon. Champagnen är framställd av vin från ett enda 300-liters ekfat (tonneau) och druvorna, tre fjärdedelar pinot noir och en fjärdedel meunier, kommer från vingårdarna Terres de Breux i Brugny och Les Renards i Pierry. Vinet lagrades tolv månader på fat innan det buteljerades i augusti 2019 i totalt 318 flaskor. Den här degorgerades i januari 2023 med en dosage på 2 g/l.

 

Det här är en mycket bra champagne!

 

Doft: Fruktig och komplex. En aning jäst till en början. Därefter röda äpplen, hallon, McDonald’s-lök (den frystorkade varianten), svarta vingummin, björnbärssylt, lite jordgubbar, mogna päron och vanilj. Efter hand lite rostade toner och till slut även röda Ferraribilar (godiset).

 

Smak: Fruktig, frisk och mycket torr smak med trevlig sälta. Röda äpplen, hallon, jordgubbar, blodgrape och röd persika. Påtaglig syra och fin längd.

 

Betyg idag: 88

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 

Jag provade årgång 2019 av Solo för en månad sedan.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar