Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 19 juli 2022

2016 Antoine Chevalier Carkonnia

(100 % chardonnay)

 

21 januari 2022 (hemma)

 


 

Det här är den första champagnen från Antoine Chevalier. Antoine håller till i Vitry-en-Perthois i Vitryat (Côte des Blancs) där förfadern Guy Chevalier började producera vin 1925. Antoines föräldrar expanderade jordbruksverksamheten och köpte fler vingårdar, men producerade så vitt jag förstår ingen egen champagne. När Antoine tog över ställde han successivt om till ett ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt och började göra champagne under egen etikett.

 

Carkonnia är fatjäst och gjord på chardonnay från läget Le Bas du Mont de Fourche i Vitry-en-Perthois och skörden 2016. Flaskan blev degorgerad i maj 2020 med en dosage på 2 g/l. När den här texten skrivs har han även hunnit släppa årgång 2017 och fler champagner är på gång.

 


 

Det här är en mycket bra debut! Jag dricker champagnen över två dagar och den känns mer utvecklad och mer harmonisk dag två.

 

Doft: Fruktig och komplex. Inslag av gröna äpplen, citron, päron, tropisk frukt, Digestivekex, chokladpralin och bageri.

 

Smak: Frisk, något fruktig och tydligt torr smak av gröna äpplen, citron och lite päron. Hög syra.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2027-2033

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar