(100 % chardonnay)
21 januari 2022 (hemma)
Det här är den första champagnen från Antoine Chevalier. Antoine håller till i Vitry-en-Perthois i Vitryat (Côte des Blancs) där förfadern Guy Chevalier började producera vin 1925. Antoines föräldrar expanderade jordbruksverksamheten och köpte fler vingårdar, men producerade så vitt jag förstår ingen egen champagne. När Antoine tog över ställde han successivt om till ett ekologiskt och biodynamiskt arbetssätt och började göra champagne under egen etikett.
Carkonnia är fatjäst och gjord på chardonnay från läget Le Bas du Mont de Fourche i Vitry-en-Perthois och skörden 2016. Flaskan blev degorgerad i maj 2020 med en dosage på 2 g/l. När den här texten skrivs har han även hunnit släppa årgång 2017 och fler champagner är på gång.
Det här är en mycket bra debut! Jag dricker champagnen över två dagar och den känns mer utvecklad och mer harmonisk dag två.
Doft: Fruktig och komplex. Inslag av gröna äpplen, citron, päron, tropisk frukt, Digestivekex, chokladpralin och bageri.
Smak: Frisk, något fruktig och tydligt torr smak av gröna äpplen, citron och lite päron. Hög syra.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2027-2033
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar