(100 % chardonnay)
29 juli 2016 (Tokuyoshi
i Milano)
Francis Boulards Les
Rachais görs på biodynamiskt odlad chardonnay från en odlingslott i byn Cormicy
i Massif de Saint-Thierry (nordväst om Reims). Cormicy är för övrigt den nordligaste
av alla byar i Champagne! Vinet är spontanjäst med vildjäst på gamla ekfat, är ofiltrerat
och framställt utan klarningsmedel. Det har genomgått malolaktisk jäsning.
Dosagen uppgår till endast 2 g/l och flaskan blev degorgerad den 3 juli 2015.
Producenten skriver på
sin hemsida att champagnen är som bäst ”efter flera minuters luftning”. Tsss… Flera timmar, skulle jag vilja säga! För det här är fortfarande en
oerhört ung champagne, som allra helst bör få vila i källaren i minst fem år
till. Den är förvisso mycket bra redan idag, men den kommer att bli fantastisk om man har tålamod att vänta.
Den här flaskan dracks
på enstjärniga Tokuyoshi i Milano, en spännande restaurang där en ung japansk
kock serverar sin version av det italienska köket.
Doft:
Brödig och fruktig doft av ljust lantbröd, persika, aprikos, citron, honung och
kex.
Smak:
Mycket frisk och mycket torr smak av mineral, omogen gul frukt och grapefrukt.
Tydligt ung och ännu inte berikad med den fantastiska fruktkoncentration man
normalt förknippar med den underbara årgången 2008. Mycket hög syra.
Betyg idag: 89(+)
Sannolikt bäst: 2021-2028
Och så här såg några av rätterna ut:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar