Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

tisdag 17 januari 2023

VM: Bollinger Special Cuvée

(60 % pinot noir, 25 % chardonnay, 15 % pinot meunier)

 

22 juni 2022 (hemma)

 


 

Bollingers pinotdominerade standardcuvée fick namnet Special Cuvée, alltså med engelsk stavning, redan 1911 när Bollingers dåvarande engelska importör döpte den till det. Han tyckte helt enkelt inte att ”Brut sans année” var ett tillräckligt rättvisande namn.

 

Som jag nämnt tidigare är standardchampagnen oerhört viktig för champagnehusen och Bollinger är inget undantag. Special Cuvée står för hela 90 % av husets samlade produktion. Champagnen är delvis jäst på begagnade små ekfat och andelen reservvin överstiger 50 %. Det som är unikt för Bollinger är att en del av reservvinerna lagras på magnumflaskor i fem till femton år och man har mer än 800000 magnumflaskor med reservvin i sin källare – utöver det som lagras på fat eller i ståltank.

 

Basårgången framgår dessvärre inte av flaskan, men Special Cuvée får 3-4 års lagring på jästfällningen innan degorgering. Om vi antar att den här flaskan, som jag köpte på Systembolaget i maj 2022, blev degorgerad under 2021 innebär det sannolikt att det handlar om 2016 eller 2017 i detta fall. Dosagen uppgår till 7-8 g/l.

 

En harmonisk champagne. Den dricks över några dagar och håller ihop bra. Nära 85 poäng.

 

Doft: Blommig doft med tydligt gröna toner. Efter hand dyker det upp inslag av äpplen, nötter, pizzabotten, kex, smör och vit persika.

 

Smak: Frisk, fruktig och torr med fin intensitet. Citron, grapefrukt, persika och mandlar. Påtaglig syra och bra balans. Lång, men ganska subtil eftersmak med toner av apelsin.

 

Betyg idag: 84

 

Sannolikt bäst: 2024-2035

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar