(57 % pinot noir, 43 % chardonnay)
14 februari 2025 (hemma)
När jag drack den första av mina två flaskor Cristal 2004, i april 2018, konstaterade jag att det var en fantastisk champagne, men att den skulle vinna på ytterligare fem års lagring. Jag väntar sju år för säkerhets skull innan jag plockar fram min andra flaska – och blir rikligt belönad!
En redan fantastisk champagne har vuxit till en ny nivå! Gissningsvis befinner den sig i sitt optimala drickfönster nu, men det är absolut ingen brådska att dricka upp – det här är en champagne som kommer att fortsätta åldras långsamt.
Cristal är som alltid delvis fatjäst och i den här årgången var det 21 % av vinerna som fick sin första jäsning på ekfat. Den här flaskan blev degorgerad i april 2011 med en dosage på 10 g/l.
Doft: Utvecklad, gräddig och komplex. Inslag av gräddkola, lime, äppeljuice, franskbröd, hasselnötter och lakrits.
Smak: Utvecklad, fruktig, frisk och torr smak med viss sälta och härlig koncentration. Lime, mogna gula äpplen, stenfrukt och lite lakrits. Dag två dominerar de mogna äpplena. Hög syra, men bra balans.
Betyg idag: 93
Sannolikt bäst: 2023-2033
Mina tidigare intryck av Cristal 2004 (med länk till inlägget):
Mina intryck av andra årgångar av Cristal (utan länkar):
1988: 89 (2020-12-29)
1989: 92 (2021-12-31)
1993: 91 (2022-01-02)
1996: 93 (2021-10-09)
1997: 96 (2019-05-04)
1999: 94 (2021-08-11)
2000: 93 (2024-12-31)
2002: 94 (2024-01-01)
2008: 90(+) (2021-11-25)
2009: 86(+) (2021-11-25)
2012: 89(+) (2021-11-25)
2013: 92 (2021-07-24)
2015: 91 (2023-05-20)


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar