Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

måndag 15 september 2025

2014 Waris-Larmandier Les Terres des Buissons

(100 % chardonnay)

 

8 februari 2025 (hos Martin & Emma i Simrishamn)

 


 

Waris-Larmandier från Avize är en spännande producent. Firman grundades 1989 av Marie-Hélène Larmandier (dotter till Guy Larmandier och kusin till Pierre Larmandier) och Vincent Waris. Deras äldsta son, Jean-Philippe Waris, tog över ansvaret 2009, efter att ha praktiserat hos Benoît Lahaye i Bouzy. Han tog beslut om att ställa om till ett biodynamiskt arbetssätt; processen inleddes 2011 och sedan 2020 är de certifierade av Demeter. Syskonen Pierre-Louis, arkitekt, och Inès, konstnär, har sedermera också anslutit till verksamheten. Man äger nio hektar vingårdsmark, där stora delar utgörs av gamla odlingar av chardonnay i grand cru-byarna Chouilly, Cramant, Avize, Oger och Le Mesnil-sur-Oger i Côte des Blancs. Utöver detta finns det mindre innehav av pinot noir och meunier i Montagne de Reims och Côte des Bar. I likhet med de flesta andra i den nya generationen odlare sker det mesta av arbetet i vingården. I källaren använder de sig av fat, dels använda från Bourgogne och dels lokala från Avize. Samtliga champagner görs med lägre tryck (4,5 bar istället för mer normala 6) och man är väldigt försiktig med att använda dosage. Utöver instegschampagnen Racines de Trois (gjord på de tre stora druvorna från de tre delregionerna där de har vingårdsinnehav) samt Particules Crayeuses (blanc de blancs från druvor i Côte des Blancs) och roséchampagnen L’Instant de Passions (gjord på chardonnay från Côte des Blancs och pinot noir från Côte des Bar), består sortimentet av ett antal årgångsdeklarerade vingårdschampagner (lieux-dits).

 

Les Terres des Buissons görs på chardonnay från vingården med samma namn i Cramant. Det handlar om ett 0,3378 hektar stort fält på 150 meters höjd, beläget mellan vingårdarna Mont-Aigu och Le Gros Mont, där rankorna planterades 1969. Det här är årgång 2014 och champagnen fick sin första jäsning i ståltank och lagrades därefter 18 månader på gamla bourgognefat, så kallade demi-muids, innan den buteljerades. Den är framställd utan dosage.

 

Det här är en fantastisk champagne! Jag måste helt klart prova mer från Waris-Larmandier.

 

Doft: Utvecklad, generös och gräddig. Inslag av kex (glassrån), vanilj, kaffe, smör och honung.

 

Smak: Utvecklad, generös, frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Gula äpplen, citrus och smör. Påtaglig syra och bra längd.

 

Betyg idag: 90

 

Sannolikt bäst: 2025-2032


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar