(100 % chardonnay)
31 januari 2025 (hemma)
Årgångschampagnen De Caurés à Mont-Aigu från Guiborat görs på chardonnay från gamla rankor i vingårdarna Les Caurés och Le Mont-Aigu (ibland stavat utan bindestreck) i grand cru-byn Chouilly. Det här är årgång 2016 och 77 % av druvorna kommer från Le Mont-Aigu och 23 % från Les Caurés. Champagnen, som är framställd utan den malolaktiska jäsningen, är jäst och lagrad (sex månader) i ståltank. Flaskan blev degorgerad i december 2022 med en dosage på 1,5 g/l.
Det här är ungt, men redan mycket bra! Fyra-fem års ytterligare lagring bör lyfta den till nya höjder.
Doft: Fruktig och parfymerad. Inslag av burkananas, trä och bergamott följs av lakrits.
Smak: Ung, fruktig, syrlig och mycket torr smak med tydlig sälta och bra energi. Tropisk frukt, citronzest, krita och yuzu. Hög syra och bra längd.
Betyg idag: 87(+)
Sannolikt bäst: 2029-2035


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar