Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

lördag 6 september 2025

2016 Guiborat De Caurés à Mont-Aigu

(100 % chardonnay)

 

31 januari 2025 (hemma)

 


 

Årgångschampagnen De Caurés à Mont-Aigu från Guiborat görs på chardonnay från gamla rankor i vingårdarna Les Caurés och Le Mont-Aigu (ibland stavat utan bindestreck) i grand cru-byn Chouilly. Det här är årgång 2016 och 77 % av druvorna kommer från Le Mont-Aigu och 23 % från Les Caurés. Champagnen, som är framställd utan den malolaktiska jäsningen, är jäst och lagrad (sex månader) i ståltank. Flaskan blev degorgerad i december 2022 med en dosage på 1,5 g/l.

 

Det här är ungt, men redan mycket bra! Fyra-fem års ytterligare lagring bör lyfta den till nya höjder.

 

Doft: Fruktig och parfymerad. Inslag av burkananas, trä och bergamott följs av lakrits.

 

Smak: Ung, fruktig, syrlig och mycket torr smak med tydlig sälta och bra energi. Tropisk frukt, citronzest, krita och yuzu. Hög syra och bra längd.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2029-2035

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar