(57 % pinot noir, 43 %
chardonnay)
6 april 2018 (hemma)
Efter att ha druckit
Louis Roederers vanliga årgångschampagne från 2004 känns det helt klart naturligt
att fortsätta med producentens prestigevin från samma år! Cristal behöver lång
lagring för att komma till sin rätt och det är därför ingen överraskning att
denna champagne känns betydligt yngre än min flaska Louis Roederer Vintage från
dagen innan. Kvalitetsskillnaden mellan vinerna är också märkbar, även om den
inte är betydlig i dagsläget. Cristal 2004 är en fantastisk champagne, men den
kommer att vinna på ytterligare lagring – gärna i minst fem år till! Flaskan dricks
över två dagar, med tydlig utveckling som följd.
Precis som för den vanliga
årgångschampagnen är druvblandningen till Cristal pinotdominerad men andelen
chardonnay är något högre, i regel 40-45 procent. Delar av vinet jäses på fat
och man undviker kategoriskt den malolaktiska jäsningen. Det sistnämnda bidar i
hög grad till att Cristal är en champagne som utvecklas långsamt. I den här
årgången är 21 procent av vinet jäst på ekfat. Dosagen ligger på 10
g/l och flaskan blev degorgerad i april 2011.
Det var några år sedan
som Cristal 2004 fanns tillgänglig på marknaden. Just nu genomför man ett
årgångsbyte där den efterlängtade 2008:an är på väg att ersätta 2009.
Doft:
Parfymerad, fruktig och komplex doft med inslag av franskbröd, lime och päron.
Dagen efter känner jag härligt gräddiga toner och tydliga inslag av äppeljuice
och gräddkola. Vid högre temperatur, precis när glaset håller på att ta slut,
uppstår en tydlig ton av skaldjur (tänk skaldjurssoppa eller hummerfond).
Smak:
Torr, fruktig och härligt koncentrerad smak av lime, gula äpplen, hasselnötter
och clementin. Fin syra!
Betyg idag: 91
Sannolikt bäst: 2023-2033
Mina intryck av tidigare årgångar (med länkar
till resp inlägg):
Tillägg 2021-09-06: Korrigerat druvblandningen och andelen av vin som är fatjäst samt specificerat degorgeringsmånad och dosage.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar