Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

fredag 7 juni 2024

2019 Olivier Horiot Coteaux Champenois Riceys Blanc En Valingrain

(50 % chardonnay, 50 % pinot blanc)

 

24 oktober 2023 (hos Vin & Natur i Malmö)

 


 

Olivier Horiot har, vid sidan om sin champagneproduktion, gjort sig känd för sitt breda sortiment av stilla viner inom de båda appellationerna coteaux champenois och rosé des Riceys. Det här är en vit coteaux champenois som är gjord på en blandning av chardonnay och pinot blanc från vingården En Valingrain i Les Riceys. Vinet fick tjugotvå månaders lagring på fat innan det buteljerades i juli 2021. Årgången är 2019 och den imponerar som alltid.

 

Det här är ett ungt men mycket lovande vin!

 

Doft: Persika, ljust bröd som går mot vetebröd, mandlar och lite gräs.

 

Smak: Ung, frisk, elegant, något fruktig och mycket torr smak av persika och söt citrus.

 

Betyg idag: 87(+)

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 

Vinet provas i samband med en sortimentsprovning med importören Vin & Natur.

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar