Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

onsdag 12 juni 2024

2011 Marguet Le Parc

(100 % chardonnay)

 

27 oktober 2023 (hemma)

 


 

Det här är den första årgången av Benoît Marguets vingårdschampagne Le Parc, som görs på chardonnay från fältet med samma namn. Vingården är belägen i den nordvästra delen av Ambonnay, i direkt anslutning till byns bebyggelse, där den gränsar till Clos d’Ambonnay (Krug) och Le Bout du Clos (Selosse). Rankorna planterades 1982. Champagnen är gjord utan dosage och utan tillsatt svavel. Den här flaskan blev degorgerad i mars 2016.

 

Efter denna premiärårgång har Marguet även hunnit släppa 2014, 2017, 2018, 2019 och 2020.

 

Champagnen är mycket bra, men den lider lite av brist på energi. Det var för övrigt ett enormt tryck i flaskan som gjorde att det flödade ut skum.

 

Doft: Utvecklad doft med inslag av gröna äpplen, tavelkrita, ek, brioche och honung som följs av stenfrukt och lite lakrits.

 

Smak: Utvecklad, frisk, fruktig och mycket torr. Röda äpplen, citrus, rostat bröd och lite krita. Hög syra, men bra balans.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2023-2028

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar