(56 % pinot meunier, 30 % pinot noir, 14 % chardonnay)
15 november 2023 (hemma)
Drémont-Marroy håller till i Charly-sur-Marne i Marnedalen. Det är norr om floden och ungefär halvvägs mellan Reims och Paris. Familjefirman drivs av syskonen Mélanie och Jean-Rémie Drémont tillsammans med deras föräldrar Jean-Louis och Françoise (född Marroy). Man äger 7,5 hektar, fördelade på 23 odlingslotter i fyra byar, där det odlas meunier, chardonnay och pinot noir. De har nyligen ställt om till ett ekologiskt arbetssätt och är certifierade sedan 2022. I källaren är filosofin att arbeta med en så lite påverkan som möjligt och man använder sig av en kombination av ekfat, ståltankar, emaljerade tankar och äggformade cementtankar för att jäsa sina viner. Sortimentet består av sex champagner och en vit coteaux champenois.
Le Triau görs på en meunierdominerad blandning av alla de tre druvorna. Den här utgåvan är baserad på 2019 års skörd med tillägg av 30 % reservvin. Champagnen är delvis jäst och lagrad på ekfat och framställs utan den malolaktiska jäsningen och utan dosage. Den här flaskan blev möjligen degorgerad i oktober 2022; koden 2210 på korken antyder i alla fall det.
Det här en mycket bra champagne. Den dricks över tre dagar och håller ihop bra.
Doft: Jäst, gröna äpplen, sesamfrön, ljust bröd och gul stenfrukt. Dag två även mjölkchoklad.
Smak: Ren, frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Citron, jäst, gröna äpplen, baguette och gula plommon. På andra dagen dyker det, precis som i doften, upp inslag av mjölkchoklad. Påtaglig syra och bra längd.
Betyg idag: 86
Sannolikt bäst: 2028-2034
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar