Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

torsdag 27 juni 2024

Drémont-Marroy Le Triau (2019-bas)

(56 % pinot meunier, 30 % pinot noir, 14 % chardonnay)

 

15 november 2023 (hemma)

 


 

Drémont-Marroy håller till i Charly-sur-Marne i Marnedalen. Det är norr om floden och ungefär halvvägs mellan Reims och Paris. Familjefirman drivs av syskonen Mélanie och Jean-Rémie Drémont tillsammans med deras föräldrar Jean-Louis och Françoise (född Marroy). Man äger 7,5 hektar, fördelade på 23 odlingslotter i fyra byar, där det odlas meunier, chardonnay och pinot noir. De har nyligen ställt om till ett ekologiskt arbetssätt och är certifierade sedan 2022. I källaren är filosofin att arbeta med en så lite påverkan som möjligt och man använder sig av en kombination av ekfat, ståltankar, emaljerade tankar och äggformade cementtankar för att jäsa sina viner. Sortimentet består av sex champagner och en vit coteaux champenois.

 

Le Triau görs på en meunierdominerad blandning av alla de tre druvorna. Den här utgåvan är baserad på 2019 års skörd med tillägg av 30 % reservvin. Champagnen är delvis jäst och lagrad på ekfat och framställs utan den malolaktiska jäsningen och utan dosage. Den här flaskan blev möjligen degorgerad i oktober 2022; koden 2210 på korken antyder i alla fall det.

 

Det här en mycket bra champagne. Den dricks över tre dagar och håller ihop bra.

 

Doft: Jäst, gröna äpplen, sesamfrön, ljust bröd och gul stenfrukt. Dag två även mjölkchoklad.

 

Smak: Ren, frisk, fruktig och mycket torr smak med viss sälta. Citron, jäst, gröna äpplen, baguette och gula plommon. På andra dagen dyker det, precis som i doften, upp inslag av mjölkchoklad. Påtaglig syra och bra längd.

 

Betyg idag: 86

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar