(100 % pinot blanc)
14 oktober 2023 (hemma)
Val Moignot är den tredje champagnen från premiärårgången hos Laculle Frères. Den är gjord på hundra procent pinot blanc från vingården Val Moignot i Meurville och skörden 2018. Pinot blanc är en ovanlig champagnedruva, men ändå relativt förekommande nere i Côte des Bar där bröderna Laculle verkar. Oftast dyker pinot blanc upp som en del i en druvblandning, men det finns ett flertal producenter i den här delen av Champagne som även gör druvrena pinot blanc-champagner. Bland de mest namnkunniga hittar man Cédric Bouchard (La Bolorée), Charles Dufour (Le Champ du Clos, med flera), Pierre Gerbais (Originale, med flera) och Vouette & Sorbée (Textures).
Den här champagnen är dedikerad till den svenske biokemisten Bertil Andersson. Producenten donerar enligt uppgift 10 euro för varje såld flaska till projekt för unga forskare. I likhet med systerchampagnerna Bicheret och Bourdon är den jäst och lagrad på fat innan den buteljerades i juli 2019. Det finns inget degorgeringsdatum på flaskan, men den blev sannolikt degorgerad i augusti 2022. Dosagen är mycket låg (extra brut).
Det här är en mycket bra champagne och i mitt tycke bäst av producentens tre första cuvéer.
Doft: Fruktig och örtig. Inslag av citron, vit persika, gula äpplen, citronmeliss och efter hand även citronwafers.
Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak som domineras av citron och gröna äpplen. Fin sälta. Hög syra och lång eftersmak.
Betyg idag: 85
Sannolikt bäst: 2028-2033
De tre första champagnerna från Laculle Frères:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar