Intro

Här delar jag med mig av mina upplevelser av de champagner jag dricker. Jag betygsätter varje vin för att ge en samlad bild av hur jag upplever det vid tillfället för provningen. Min betygsskala är 0-100 och jag är relativt snål när jag delar ut mina poäng. De högsta poängen sparar jag till de riktigt stora upplevelserna! Då och då dyker det även upp mousserande viner från övriga världen eller stilla viner från Champagne.

söndag 2 juni 2024

2020 Aurore & Florian Laval Symposium

(60 % pinot noir, 40 % pinot meunier)

 

16 oktober 2023 (hemma)

 


 

Syskonen Aurore och Florian Laval är barn till Michel Laval, som gjort champagne i eget namn sedan 1979. Aurore och Florian har sedan 2019 tagit över sex och ett halvt av familjens elva hektar odlingsmark. Syskonen, som infört ett ekologiskt arbetssätt, har därefter startat ett eget champagnemärke som de driver parallellt med att de (än så länge) fortsätter att arbeta med pappans linje. Man håller till i Boursault i Marnedalen, på flodens vänstra (södra) strand.

 

Utöver coteaux champenois och ratafia har man hunnit släppa två champagner, Olim och Symposium.

 

Symposium är en blanc de noirs som görs på pinot noir och meunier från hembyn Boursault. Den är till 90 % jäst i tank och till 10 % på ekfat. Flaskan blev degorgerad i november 2022 med en dosage på 3,4 g/l.

 

Det här är en härlig champagne!

 

Doft: Fruktig och kryddig. Inslag av clementin, citronskal, gröna äpplen, persika och salmiak följs efter hand av lime och röda äpplen. Till slut uppstår även tydliga inslag pannkakor.

 

Smak: Frisk, fruktig och mycket torr smak med fin sälta. Citron, gröna äpplen och persika. Bra intensitet, fin energi och hög syra.

 

Betyg idag: 87

 

Sannolikt bäst: 2028-2034

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar